Ranking kaw rozpuszczalnych 2020
Kawa – napój lubiany i doceniany przez wielu z nas. Jedni bardziej preferują kawę rozpuszczalną, inni natomiast parzoną, celebrując jej dłuższy sposób przygotowania. My zatrzymamy się przy pierwszej z nich.
Kawa rozpuszczalna – tak smakuje wyjątkowa chwila
Pod pojęciem kawy rozpuszczalnej kryje się wyjątkowy i aromatyczny smak gorącego napoju, który dla większości z nas jest wyznacznikiem rozpoczęcia dnia. Lubimy kawę rozpuszczalną, nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także na szybki proces jej przygotowania. Dowiedzmy się zatem czegoś więcej, o trunku, który uprzyjemnia nam chwile w ciągu dnia.
Początki kawy rozpuszczalnej
Początki kawy rozpuszczalnej sięgają XIX w. Na jej rozwój wpłynęła brazylijska branża kawowa, która szukała sposobu na jej nadprodukcję. Znalazła znakomite rozwiązanie w postaci kawy instant, która po dzień dzisiejszy cieszy się dużą popularnością. Pierwszą z nich, była wówczas Nescafé.
Natomiast w drugiej połowie XIX w, zaczęto reklamować kawę rozpuszczalną, która powstawała w procesie liofilizacji, a jej smak był wyjątkowy do ostatniej kropli. Ameryka oszalała na jej punkcie do tego stopnia, że w latach 70. XX wieku, stanowiła ona 30% produkcji całej sprowadzanej kawy.
Obecnie, znana jest i lubiana na całym świecie, a w Wielkiej Brytanii jej spożycie dochodzi nawet do 75%.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Na pewno wielu z nas, zastanawiało się często jak wygląda proces powstawania kawy rozpuszczalnej, zanim trafi do puszek, słoików i odpowiednich torebek.
Otóż jest ona zrobiona w całości z ziaren kawy, które są opalane, a następnie mielone i parzone w wodzie o temperaturze od 60-180 °C pod dużym ciśnieniem. W ten sposób powstaje ekstrakt kawowy, z którego usuwany jest nadmiar wody poprzez zasuszenie, z zachowaniem jak najwięcej walorów smakowych. Gdy woda odparowuje, krople ekstraktu zasychają w kryształki.
Drugim procesem jest liofilizacja, czyli suszenie ziaren poprzez ich wymrożenie. Ekstrakt poddawany jest filtrowaniu, oczyszczaniu i suszeniu przez wymrażanie w temp. ok – 40°C. Powstały lód, zostaje usunięty za pomocą osuszenia z wykorzystaniem niskiego ciśnienia ( tzw. sublimacja). Kawa liofilizowana zawiera mało wody, przez co jej smak jest bardziej wyrazisty.
Wiemy już jakie są początki kawy rozpuszczalnej i znamy proces jej powstawania. Wszystko to, sprawiło, że obecnie mamy szeroki wybór kaw instant, które królują w sklepach i w naszych domach. Są one przechowywane w słoikach lub puszkach, tych mniejszych i tych większych, w zależności od ilości jej spożywania. Jest też wiele dobrych firm, jak np. Lavazza, które są wysoko w rankingach kaw. Ich smak jest ceniony od wielu lat. Warto sobie śledzić takie zestawienie i być na bieżąco z kawami, które w danym roku uważane są za najlepsze.
Ranking kaw rozpuszczalnych 2020 pokazuje nam, że pewni producenci tego niezwykłego napoju wciąż są w czołówce, utrzymując cały czas wysoką jakość swojego produktu. Pamiętajmy też, że kawa w odpowiedniej ilości nie jest szkodliwa. Zatem wiedząc już co nieco o kawie rozpuszczalnej, sięgnijmy po swoją ulubioną, delektując się jak najdłużej jej smakiem.
Na koniec przedstawimy ranking kaw rozpuszczalnych 2020
- Nescafe Espresso 100g
- Jacobs Cronat Gold 200g
- Jacobs Kronung 200g
- Nescafe Classic 200g
- Kraft Foods Kawa rozpuszczalna Carte Noire 89
- Lavazza Lavazza Prontissimo Intenso
- Jacobs Cronat Gold 100g
- Davidoff Cafe Fine Aroma 100g
- Jacobs Kronung Espresso 200g
- Davidoff Cafe Rich Aroma 100g
Comments are closed