Kawa – napój lubiany i doceniany przez wielu z nas. Jedni bardziej preferują kawę rozpuszczalną, inni natomiast parzoną, celebrując jej dłuższy sposób przygotowania. My zatrzymamy się przy pierwszej z nich.

Kawa rozpuszczalna – tak smakuje wyjątkowa chwila

Pod pojęciem kawy rozpuszczalnej kryje się wyjątkowy i aromatyczny smak gorącego napoju, który dla większości z nas jest wyznacznikiem rozpoczęcia dnia. Lubimy kawę rozpuszczalną, nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także na szybki proces jej przygotowania. Dowiedzmy się zatem czegoś więcej, o trunku, który uprzyjemnia nam chwile w ciągu dnia.

Początki kawy rozpuszczalnej

Początki kawy rozpuszczalnej sięgają XIX w. Na jej rozwój wpłynęła brazylijska branża kawowa, która szukała sposobu na jej nadprodukcję. Znalazła znakomite rozwiązanie w postaci kawy instant, która po dzień dzisiejszy cieszy się dużą popularnością. Pierwszą z nich, była wówczas Nescafé.
Natomiast w drugiej połowie XIX w, zaczęto reklamować kawę rozpuszczalną, która powstawała w procesie liofilizacji, a jej smak był wyjątkowy do ostatniej kropli. Ameryka oszalała na jej punkcie do tego stopnia, że w latach 70. XX wieku, stanowiła ona 30% produkcji całej sprowadzanej kawy.

Obecnie, znana jest i lubiana na całym świecie, a w Wielkiej Brytanii jej spożycie dochodzi nawet do 75%.

kawa rozpuszczalna

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Na pewno wielu z nas, zastanawiało się często jak wygląda proces powstawania kawy rozpuszczalnej, zanim trafi do puszek, słoików i odpowiednich torebek.

Otóż jest ona zrobiona w całości z ziaren kawy, które są opalane, a następnie mielone i parzone w wodzie o temperaturze od 60-180 °C pod dużym ciśnieniem. W ten sposób powstaje ekstrakt kawowy, z którego usuwany jest nadmiar wody poprzez zasuszenie, z zachowaniem jak najwięcej walorów smakowych. Gdy woda odparowuje, krople ekstraktu zasychają w kryształki.

Drugim procesem jest liofilizacja, czyli suszenie ziaren poprzez ich wymrożenie. Ekstrakt poddawany jest filtrowaniu, oczyszczaniu i suszeniu przez wymrażanie w temp. ok – 40°C. Powstały lód, zostaje usunięty za pomocą osuszenia z wykorzystaniem niskiego ciśnienia ( tzw. sublimacja). Kawa liofilizowana zawiera mało wody, przez co jej smak jest bardziej wyrazisty.

Wiemy już jakie są początki kawy rozpuszczalnej i znamy proces jej powstawania. Wszystko to, sprawiło, że obecnie mamy szeroki wybór kaw instant, które królują w sklepach i w naszych domach. Są one przechowywane w słoikach lub puszkach, tych mniejszych i tych większych, w zależności od ilości jej spożywania. Jest też wiele dobrych firm, jak np. Lavazza, które są wysoko w rankingach kaw. Ich smak jest ceniony od wielu lat. Warto sobie śledzić takie zestawienie i być na bieżąco z kawami, które w danym roku uważane są za najlepsze.

Ranking kaw rozpuszczalnych 2020 pokazuje nam, że pewni producenci tego niezwykłego napoju wciąż są w czołówce, utrzymując cały czas wysoką jakość swojego produktu. Pamiętajmy też, że kawa w odpowiedniej ilości nie jest szkodliwa. Zatem wiedząc już co nieco o kawie rozpuszczalnej, sięgnijmy po swoją ulubioną, delektując się jak najdłużej jej smakiem.

Na koniec przedstawimy ranking kaw rozpuszczalnych 2020

  1. Nescafe Espresso 100g
  2. Jacobs Cronat Gold 200g
  3. Jacobs Kronung 200g
  4. Nescafe Classic 200g
  5. Kraft Foods Kawa rozpuszczalna Carte Noire 89
  6. Lavazza Lavazza Prontissimo Intenso
  7. Jacobs Cronat Gold 100g
  8. Davidoff Cafe Fine Aroma 100g
  9. Jacobs Kronung Espresso 200g
  10. Davidoff Cafe Rich Aroma 100g